Preventivno čišćenje hladnjaka na laptopu!

Servis laptopa Zagreb

JEL POTREBNO PREVENTIVNO ČIŠTITI HLADILO LAPTOPA?

Ako se i dalje suzdržavate i niste sigurni da li je potrebno čišćenje hladila za vaš laptop ovdje savršeno odgovara izreka “bolje spriječiti nego liječiti“.

Ukoliko se računalo iznenadno ugasi tokom rada stanje je kritično! Naš savjet je: nemojte nastaviti sa radom jer tako samo izazivate skuplji i duži popravak, a ako vam već skup popravak nije dovoljna motivacija možete ostati i bez podataka na laptopu. Vrijeme je da djelujete, doletite na servis!

KOJE SU POSLJEDICE/INDIKATORI PREGRIJAVANJA:

Pregrijavanje je najčešći i najveći uzrok skupih kvarova osjetljivih elektroničkih komponenti matične ploče, baterija, diskova a posljedice su skupi popravci i često nepopravljiva šteta te bolni gubitak podataka.

Zvuk ventilatora je neobičan, jako bučan i primjećujete sporiji rad računala? Ventilatori su i dalje kod velike većine računala glavni i jedina solucija rashlađivanja. Kada bi čuli bilo kakav neobičan zvuk rada ventilatora, to bi mogao biti indikator da ventilator ne radi kako treba, što naravno može dovesti do pregrijavanja.

U uvjetima nedovoljnog hlađenja procesori snižavaju svoj radni napon kako bi se preventirao nagli porast temperature, a ukoliko to nije uspješno simptomi su nestabilan rad i često rušenje sustava ili nenadano gašenje računala. To je uzrokovalo nedovoljno hlađenje vitalnih čipova zbog začepljenja hladila koje je nakupljeno prašinom i vlakanima te sasušena termalna pasta hladila koja je izgubila svoju toplinsku provodljivost ili je samo naprosto neispravan ventilator.

LAPTOP SE PREGRIJAVA? EVO KAKO MOŽETE UZETI STVAR U SVOJE RUKE:

Pobrinite se da je laptop na čvrstoj i ravnoj površini. Površine poput pokrivača, jastuka ili vašeg naručja spriječiti će protok zraka, što će uzrokovati povećano zagrijavanje.
Nabavite rashladni uređaj za laptop. (https://vacom.hr/wp-content/uploads/2020/04/Hladnjak_za_laptop_White_Shark_Ice_Warrior_CP-25_0.jpg)
Preporučamo redovito propuhivati otvore i usisnike kako bi hlađenje efektivno radilo i kako bi se spriječili skupi kvarovi. Možete koristiti uobičajene kućanske predmete kao što su usisavač, fen za sušenje kose (hladni režim) ili neki drugi način da snažnim strujanjem zraka izbacite nagomilanu prašinu i vlakna.
Popravite sustav za hlađenje. Najprije očistite ventilator koji hladi procesor i grafičku karticu. Na njima se s vremenom skupljaju slojevi prašine i prljavštine koji ih usporavaju i onemogućavaju protok zraka. Istražite upute za korištenje vašeg laptopa kako bi ga mogli otvoriti i očistiti te dijelove. Ili to povjerite sa ovlaštenim serviserom.
Pod pretpostavkom da vam više pomaže vizualna podrška pogledajte ovaj videozapis

Ukoliko nijedan od ovih savjeta nije pomogao vašem prijenosnom računalu ili vam se jednostavno ne da zamarati sa samostalnim popravkom, a želite popravljen laptop u što kraćem mogućem roku uvijek nam se možete javiti u Alfabet 1nkubatoR.