FAQ

Pronađite odgovore na često postavljena pitanja o servisu printera, računala i laptopa, kao i sve informacije vezane uz tonere i tinte. Ukoliko ne možete pronaći odgovor na pitanje koje vas zanima, obratite nam se za stručan savjet.

Razlika je u tehnologiji printanja.
Laserski printeri koriste toner kazete koje sadrže prah veličine čestice od 3-5 mikrona kao sredstvo ispisa a printeri za njih imaju ugrađen laser koji posredstvom foto valjka ispisuje na papir.

Ink jet printeri koriste tekuće tinte i printeri ink jet uvijek printaju u boji, osim par modela kod Epson pisača. Ink jet tinte koriste dva sistema izbacivanja tinte iz spremnika; prvi je piezzo tehnologija koju je razvio Epson a druga je termo tehnologija posredstvom visokih temperatura u glavi koja za rezultat tome izbacuje kroz dizne boju na papir.

Glave koje najčešće koristimo u širokoj upotrebi dijelimo na piezzo tehnologiju koju isključivo koristi tvrtka Epson i termo glave koje koriste tvrtke HP, Canon i Brother.

Piezzo glave se odlikuju visokom trajnošću, preciznom ispisu te koriste fizičke titraje malih limića unutar glave koje pod pritiskom tlaka izbacuju tintu iz dizne na papir. Termo glave koriste visoku temperaturu i posredstvom nje, izbacuju tintu iz glave.

Termo glave su jeftine u proizvodnji i samim tim i tako se definiraju njihovi printeri na tržištu a glave nisu toliko precizne prilikom printanja u odnosu na piezzo.

Laserski printeri koriste grijač koji radi od 150-180″C, a funkcija grijača je da stopi tj. zalijepi prah iz toner spremnioka na papir uz posredstvo valjka za pritisak koji utiskuje pod temperaturom taj prah. U suprotnom bi se nakon printanja papira prah samo prosipao i ne bi ostao na papiru.

Razlika između originalnih tonera i zamjenskih tonera u smislu kvalitete je vidljiva u dva faktora. Prvi je količina ispisa koja je na strani originalnih tonera i drugi faktor je kvaliteta ispisa.

OEM toneri kod mono pisača printaju i do 20% više od zamjenskih tonera dok kod kolora je isto tako prisutno. Zamjenski toneri koriste univerzalne toner prahove što i nije idealan odgovor na tehničke zahtjeve pa to znači da isti toner prah je prisutan u čak 15 različitih toner kazeta kako kod mono tonera tako i kod kolor laser tonera.

Razlika je isto tako prisutna u kvaliteti boja, zamjenski toneri distorziraju boje te nepotrebno naglašavaju osnovne tonove do mjere da zelena boja trave prelazi u jarko zelenu.

Zamjenski toner ne može prouzročiti kraj na printeru, osim ako se kvarom ne smatra nekontrolirano sipanje praha po printeru.

Razlika je u što su zamjenski toneri pravim nazivom klon toneri rade u Kini te se smatraju klon tonerima, gdje se svi elementi ako što su kućište, OPC valjci, develop valjci i ostali elementi proizvode kao novi elementi tvorničkim postupkom, a obnovljeni toneri su toneri napravljeni obnovom, reparacijom ili neki kažu servisom postojećih OEM toner kazeta.

Smatra se i dokazano je da su obnovljeni toneri ako obnavljani kvalitetno i bolji od zamjenskih tonera. Razlika je naravno i u cijeni.

Rasuti prah iz kazete ne može prouzročiti kvar na printeru. Svaki printer je dizajniran tako da se svakom printeru laser jedinica kao i elektronika postavila iznad padova toner praha te tako da se  ne može utjecati na kvalitetu rada a i kvalitetu isprintanog lista.

Laserski printeri NE rade s foto papirom i ispis na takvom papiru ne bi bio ni minimalno prihvatljiv.

Toner kazeta koristi prah a toner prah nema svojstvo spajanja s foto papirom te bi se otisak razmazivao po papiru.

Foto papir se koristi isključivo u ink jet printerima s tekućim bojama ali uz odgovarajući mod printa , recimo FINE mod ili FOTO mod kako koji proizvođač ima oznaku.

Svaki printer koristi gumene valjke ili tkzv uzimače papira za uzimanje papira, materijal od kojega su rađeni uzimači papira je guma. Guma se troši u dva pravca, mehaničkim trošenjem prilikom uzimanja svakog papira i drugi je način trošenja, starost tj. starenje gume, gdje guma nakon određenih godina mijenja svojstvo lijepljenja za papir i postaje plastičnija i tvrđa.

Izmjenom uzimača papira novim, printer se opet stavlja u funkciju rada i printanja. Ovakva zamjena se može uspoređivati i zamjenom guma na automobilu, tj. nije u pravom smislu riječi servis.

Postoje dva razloga kod ink jet pisala za ovakvu situaciju. U obje situacije je do čipa koji postavljen na tintu radi tj. mjeri aproksimativno tj. ne precizno jer nije ničim isti čip povezan s fizičkim stanjem punjenosti tinte ili tonera. To znači da postavljen čip na tinti ničim nije povezan s bojom u spremniku već na pamet broji u svom registru broj stranica i tako samovoljno spušta nivo punjenosti i raspoloživosti printanja.

Ovakav način rada čipa na tinti može odstupati pa čak i do 30 % s realno dostupnom tekućinom u spremniku tinte , što znači da tinta ima boje za printanje još 30% od ukupne dostupne količine ali čip je uvjetovao svojim radom prestanak raspoloživosti i spremnosti za printanjem.