Uvijek nedostaje tinte

Toneri za printanje

Spremate se sutra ujutro ispisati neke dokumente za važnu prezentaciju. Srećom,kupili ste potpuno novi crni uložak s tintom HP 652bk koji ćete staviti u printer.Stvar bi trebala glatko ići;da otisnete svoje dokumente, prezentirate ih svom šefu i dobijete toliko čekanu povišicu koju zaslužujete.Krajičkom oka čujete zvučni signal iz printera.

pokvareni printer !

Ide poruka o zastrašujućoj pogrešci “Zamijeni boju tintom”. Biti ograničen vlastitim printerom može biti strašno iskustvo.Već imate spremnik s crnom tintom,kojeg ste ugradili ali zašto su vam za ispis crnog teksta potrebne tinte u boji? Sama pomisao na to može vas izluditi.No,prije nego što se odlučite da ćete baciti pisač sa stola, morate razumjeti zašto se to događa.

Jeli iza ovoga stoji čvrsto obrazloženje? Ili je ovo samo marketinški trik za povećanje prodaje tinte za pisače? Dolje ćemo vas obavijestiti o svemu što trebate znati o potrošnji tinte u boji vašeg uređaja.

Miješanje boja

Prosječni potrošač nema veliko dubinsko znanje kada je u pitanju CMYK teorija boja.Doduše,osim ako niste grafički dizajner,doista ne morate znati mnogo o tome da biste riješili ovi nedoumicu.Svi smo kao klinci vidjeli kotačić u boji i znamo da će miješanje dvije boje rezultirati potpuno drugačijom.No,postoji još mnogo toga što je ostalo nerazjašnjeno.

Vaš pisač koristi CMYK za ispis dokumenata.CMYK Color model označava cijan, magenta,žutu i crnu (k),a njihov međusobni odnos stvara različite boje i nijanse.
Postoji stotine nijansi za svaku boju,uključujući i crnu. Dakle, iako na stranici može izgledati kao čisto crna boja,može biti sastavljena od crne, cijan,magenta i žute boje.U teoriji se ove kombinacije boja mogu beskonačno koristiti za stvaranje različitih tonova boje.

CMYK koristi kliznu ljestvicu od 1 do 100 za svaku od četiri boje.Ove kombinacije mogu proizvesti ukupno oko 100 milijuna različitih boja. Dok međusobno uspoređujemo određene boje,neke su toliko slične da se fizički ne razlikuju golim okom.

Postoji mnogo nijansi crne.Još jednom,neki se ne razlikuju od ljudskog oka. Ovisno o određenom modelu pisača i vašim postavkama,crna boja koja se ispisuje na stranici može potrošiti sve spremnike s tintom u vašem pisaču.

Ovisno o pisaču,ti omjeri mogu varirati. Na primjer,za neke modele printera dokazano je da koriste upravo ovu CMYK formulu:

100%K, 33%C, 33%M i 33%Y.

Razložimo ovo da bismo lakše razumjeli:

Omjer 33,3% cijan,33,3% magenta i 33,3% žute boje daje crnu boju od spremnika s tintom u boji.

Također koriste najtamniju nijansu crne (100%K) iz spremnika s crnom tintom.

Vaš pisač ispisuje crnu boju na vrhu crne kako bi proizveo “drugačiju” nijansu crne.Iskreno,nema razumnog objašnjenja za to.
Tako recimo HP tinta 652 crna ,ima svoj kolor par 652 kolor sa tri boje magenta, cyan i žuta.
Tako tinta Canon PG545 ima para u koloru tintu CL546
Tinta canon PG540 crna ima CL 546 tintu i tako dalje.

Proizvođači pisača krenuli su u obranu kada su upitani o nepotrebnoj potrošnji tinte u boji pri ispisu crne boje – uglavnom tvrdeći da miješanje boja proizvodi “bogatiju nijansu” crne boje.

Iako su tehnički u pravu, većina nas nije u stanju razlikovati crnu boju od bogatije nijanse crne.Neki pisači čak mogu omogućiti i način rada “Samo crna tinta”,u kojem rezultati izgledaju gotovo identično zadanim postavkama koje koriste spremnike u boji.

Čišćenje održavanja

Jeste li ikada uključili pisač i čuli taj glasan “zujanje”. Pa to se zove čišćenje održavanja pisača.Ovo je automatski postupak čišćenja koji osigurava da je vaš pisač spreman za upotrebu bez ikakvih tehničkih problema.Ovaj postupak tjera tintu pisača kroz unutarnji sustav da izbaci sav osušeni ostatak koji može ograničiti postupak ispisa iz glave za ispis.
Uvijek kada nam korisnici Epson printera donesu printer na servis,njih 80% nam izjavljuje kako su printer gasili i po 10 tak dana i na taj način onemogučavali su svoj printer da radi sam postupak antisušenja dizni.

Čišćenje održavanja koristan je alat za one koji neko vrijeme nisu koristili pisač.Omogućuje im da ga pokrenu i pokrenu kao novi, čak i nakon mjeseci mirovanja. Ali u tome postoji mala finesa …

Kao što je već spomenuto, za čišćenje ovih održavanja potrebna je tinta za početak.Izvođenjem ovih čišćenja trošit će se malo tinte.Problem je u tome što mnogi pisači automatski zahtijevaju čišćenje svaki put kad ih uključite.Čak i ako ste pisač koristili u posljednjih sat vremena,ponovno uključivanje potaknut će ovo čišćenje.

Prema HP -ovoj stranici za korisničku podršku, vaš pisač je dizajniran za obavljanje povremenih servisnih poslova kako bi se spriječile začepljenja u mehanizmu ispisa i drugi problemi s kvalitetom ispisa. Ovaj postupak zahtijeva da svi spremnici s tintom u vašem pisaču imaju u sebi malo tinte.

Najgore u ovoj praksi je to što neki pisači odbijaju ispisati bilo što bez prethodnog čišćenja.To znači da ako vam nedostaje jednobojni uložak, nećete uopće moći ispisivati.To utječe na veliki dio pisača HP OfficeJet i HP OfficeJet Pro jer je potvrđeno da je više od 32 modela prestalo redovito ispisivati bez svih spremnika s tintom.

To je mnoge navelo da usvoje novu praksu ostavljanja pisača stalno uključenom kako bi nadjačali ta čišćenja. Neki će se zakleti u rezultate, a drugi će žaliti zbog nevjerojatne potrošnje energije i visokih računa za struju.

To je doista situacija u kojoj nema smisla. Doista se svodi na to koji model pisača imate i učestalost vaših poslova ispisa.