Od čega se sastoji tinta za printer ?

Tinte za printer

Što je tinta za printanje?

Printamo svi, sa jeftinim bojama sa originalnim skupim, razlije nam se boja, osuši se naoja na tinti ali .. od čega se zapravo ona sastoji?

Jednostavno rečeno – polutekući materijal korišten za printanje, pisanje i bojanje. Slična boji, može biti izrađena od organskih ili anorganskih pigmenata razrijeđenih u kemijskom otapalu. Od čega su izrađene tinte za printere? Jedne od prvih tinti su bile rađene od svakakvih materijala pronađenih u prirodi, neki od njih su: sokovi voća i povrća, krv iz školjki, izlučevine hobotnica, lignji i ostalih glavonožaca.

Prve umjetne tinte razvijene su prije 4500 godina u Egiptu, rađene su od suspenzija ugljika u vodi i materijala poput bjelanjaka jaja i prirodnih smola. Nakon 2500. godine prije Krista, i Kinezi i Egipćani razvili su tintu sastavljenu od čađe koja bi bila povezana raznim smolama. Nastala bi pasta koju bi osušili na štapovima, pohranili ju i onda razrijedili u vodi prije uporabe.

Današnje tinte podijeljene su u 2 vrste.

Tinta za printanje – današnje tinte za pisače rađene su od čađe – pigmenta sličnoj nama svima poznatoj čađi. Sastav uključuje i vezivo, otapalo te mnoge druge dodatke, kao što su sredstva za keliranje i sušenje.

Pigmenti – imaju funkciju pružanja boju tinti. Mogu dati površini abrazivnost ili sjaj, kemijsku otpornost na toplinu, svjetlost ili otapala. Vitalni su za dio izrade tinte

Tinta za pisanje – samo 10% svjetske tinte se koristi za rukopis. Za razliku od tinte za printanje, ova tinta sastoji se od boja suspendiranih u laku, a ne od pigmenata. Razlika je u tome što su boje topive, a pigmenti nisu. Većina kemijskih olovaka sadrži pastu koja se ima 40-50% bojila u sebi.

Ostali dodatci tinti za printanje:

Sredstva za raspršivanje – koriste se kako bi tinta bolje protjecala i da se lakše prenese na površinu, spriječavaju nakupljanje tinte u komade i sedimentaciju tinte (taloženje)

Smole – dodaju se u tintu kako bi se tinta mogla povezati u poseban film i da se veže za površinu po kojoj se printa, također se koriste za stvaranje površina otpornih na toplinu, vodu i kemikalije

Ovlaživači – usporavaju proces starenja tinte

Pjenila – regulacija mjehurića i učinkovitost pjene

Navlaživači – kontroliraju svojstva za površinu

Derivati amina – modifikatori pH

Biocidi i bakteriostati ­– sprječavanje rasta bakterija i gljivica

Većina tinte za pisač izrađena je od baze lanenog ili sojinog ulja ili teškog naftnog destilata koji se koristi za otapalo, tada se kombinira s pigmentima kako bi se stvorila tinta koja se suši isparavanjem. Ta baza se najčešće naziva lak. Crna tinta nastaje kombinacijom čađe i laka, bijeli pigmenti se koriste za promjenu svojstava tinti u boji. Tinte u boji sastoje se od soli i višealkalnih spojeva koji sadže dušik i boje: Peacock blue, Yellow lake, Diarylide orange, Phthalocyanine green

Mi u Alfabetu koristimo u punjenju tinti odličnu boju za njih a to su naše obnovljene tinte iz shopa.

dobar video prilažemo ovdje