Laser ili ink jet?

Laserski ili Ink Jet Alfabet Blog HP DeskJet Ink Advantage 3787 All-in-One Laser ili ink jet? Koji printer odabrati? Blog Alfabet. Već dulje vrijeme, radeći u djelatnosti prodaje i servisa  laserskih i tintnih printera,  kupcima na..

Laser ili ink jet Blog Alfabet

“Laserski ili tintni printer?”, pitanje je sad.

Već dulje vrijeme, radeći u djelatnosti prodaje i servisa  laserskih i tintnih printera,  kupcima na pitanje koji printer kupiti, postavljam dva pitanja. Koliko planirate printati mjesečno i treba li ispis biti crno bijeli ili u koloru? Na ta dva pitanja kupac malo zastane, pa razmisli, ali ne sjećam da sam dobio odmah jasan odgovor. Stoga mi se čini da većina želi kupiti printer sa što više funkcija ali nemaju plan koliko bi im takav printer koristio. Zapravo svi se možemo složiti da prilikom odabira bilo kakvog proizvoda želimo iz njega izvuči maksimum bilo da se radi o kućnoj ili pak uredskoj upotrebi.

Kratki vodič za kupce printera

Ne ulazeći puno u tehničku materiju želio sam ponuditi kratki vodič za kupce printera.
Stvar je jednostavna: želite li  printati više od stotinjak stranica mjesečno a boja vam nije važna onda je za  vas  svakako laserski printer, kojega možemo birati između običnog  ili multifunkcijskog ( sken/copy/print).  Obični printer možete nabaviti već po četristotinjak kuna, npr.: xerox 3020

Preporuka

Ako vam je plan tu i tamo nešto isprintati pa  bilo to i za potrebe tvrtke onda svakako preporučam ink jet printer. Naravno i laserski printer može printati tu i tamo no šteta da je uređaj neiskoristiv.
Tintni ili ink jet printer od bilo kojeg proizvođača : Canon, Epson ili HP. Največa prednost mu je kolor ispis dok brzina i kvaliteta ispisa na običnom kopirnom papiru idu u prilogu laserskom printeru.
Ink jet pisači su puno sporiji prilikom ispisa. Primjerice 5 stranica kod ink jeta čekat ćete čak 1 minutu, a kod laserskog samo 20- ak sekundi.
Da ne davim puno s detaljima, ink jet printer je skloniji kvarenju od laserskog  zbog same tehnologije i konstrukcije uređaja. Ink jetov kapacitet ispisa u vijeku trajanja je od 15- 30 000 stranica dok i najslabiji laserski odrađuju od  50-250 000 stranica.

Veći problem

Poseban horor korisniku predstavljaju ink jet printeri koji koriste fiksne glave, koje kad se pokvare, koštaju od 600- tinjak  do 1500 kn! Takve fiksne glave prisutne su u Epson printerima gotovo svih modela zatim HP office jet svim serijama i nekim Canon serijama. Ne smatram time da su takvi printeri skloniji kvarenju, ali  kad se pokvare glave, bacite printer ako ste ga platili do 800 tinjak kuna jer je popravak neisplativ!

Zaključno

Zaključujem!
Ak’ su Vam bitne brzina i cijena ispisa onda savjetujem laserske printere dok ink jet predlažem onima koji misle printati malo, u boji i ponešto iskopirati. Stoga savjetujem,  bez obzira na tip uređaja koji nabavljate, koristiti isti barem jedanput mjesečno. Isprintajte barem jednu stranicu. Susretavši se sa par slučajeva gdje korisnicima printera koji su nam došli na servis sa praktično novim uređajima koji nisu radili po nekoliko godina, shvatio sam da uređaj kroz koji ne prolazi električni napon,  promptno propada. Problem nastaje u matičnim pločama i elementima koji su na njoj i koji brzo propadaju.
Zato printajte i ne pitajte =)
Idući tekst ću probati pisati o NEISTINITOJ fami mogu li zamjenski toneri štetiti uređajima  i kvariti ih?
Si jou.

Ujedno pogledajte i zašto mislimo da je bolje koristiti obnovljene tonere na linku:https://www.24sata.hr/promo-sadrzaj/alfabet-obnovljeni-toneri-printaju-vise-i-kostaju-manje-789380

Provjerite našu ponudu Laserskih printera
Provjerite našu ponudu Tintnih printera
Laser ili ink jet Blog Alfabet