Servis ekrana na laptopu

Puknuti ekran

Kako da sami servisirate ili zamjenite neispravan ekran na prijenosniku

Čak i ako ste izuzetno pažljivi sa svojim prijenosnikom, ponekad se može dogoditi nezgoda puknuća ekrana tj matrice ekrana , uzrokovana nagnječenjem nekakvog predmeta na tipkovnici ili fizičkog udarca u ekran prilikom transporta ili rukovanja. Međutim, samo zato što imate problema sa svojim ekranom, ne znači da nema pomoći vašem laptopu.
Također biste trebali znati da popravak ekrana vašeg prijenosnog računala nije uvijek najlakši posao i postoji mogućnost da možete pogoršati problem. Važno je da budete sigurni u svoje vještine prije nego započnete postupak zamjene zaslona i razmislite o tome bi li vam bilo ugodnije odnijeti ga u kvalificirani servis.

Prije nego započnete proces mijenjanja ekrana, bitno je točno znati što nije u redu i što treba popraviti. Vrsta uređaja koji imate može utjecati na to koliko ćete morati platiti za drugi zaslon, kao i njegova starost, što može prilično otežati pronalaženje zamjene. Trebali biste malo istražiti na internetu kako biste saznali imate li uopće mogućnost sami popraviti zaslon.
POJAČAJTE GA
Prvi korak je provjeriti je li se uređaj uspješno uključio i je li zaslon jedini problem koji trebate riješiti. Kao test, spojite prijenosno računalo na zasebni monitor. Ako se čini da vaše prijenosno računalo dobro funkcionira, onda je vjerojatno da je pokvareni zaslon prijenosnog računala sve o čemu se morate brinuti. Imajte na umu da neka prijenosna računala moraju imati pritisnute neke funkcijske tipke kako bi vanjski zaslon ispravno radio.
PREGLEDAJTE UREĐAJ
Također ćete morati izvršiti kompletan pregled vašeg računala kako biste utvrdili je li vaš ekran jedini problem. Uništena grafička kartica ili računalo koje se odbija pokrenuti ukazuje na to da novi zaslon nije dovoljan da biste ponovno krenuli s radom. Također, ako je okvir vašeg prijenosnog računala pretrpio fizičku štetu, možda ćete imati poteškoća s popravkom zaslona. Nakon što ste pregledali svoj uređaj i utvrdili možete li ga sami popraviti, vrijeme je da pronađete pravi zaslon za svoje računalo.

Ako se pitate o troškovima popravka pokvarenog ekrana prijenosnog računala, bit ćete sretni da znate da nije tako skupo kao što možda pretpostavljate. Troškovi profesionalnih popravaka obično su oko 150 eura. Ako vam je udobno raditi na svom prijenosnom računalu, obično možete pronaći zamjenske zaslone na internetu po razumnim cijenama – ponekad čak i od 50 do 100 E – a često je potrebno samo sat ili dva da se dovrši posao zamjene.
Ako ste voljni poduzeti korak i to učiniti sami, tada možete završiti spašavanjem računala za koje ste možda mislili da ga trebate zamijeniti. Evo 5 koraka koje možete poduzeti kako biste uspješno zamijenili ili popravili napuknuti ekran vašeg računala.
1. Upoznajte svoj model i procijenite štetu
Napomena: ako ste zabrinuti zbog popravka dodirnog zaslona prijenosnog računala, može biti kompliciranije riješiti ovaj problem bez stručne pomoći. Ovi su zasloni dizajnirani imajući na umu čimbenike kao što je osjetljivost, pa je dobra ideja pozvati stručnjaka da ga pregleda, čak i ako to znači potrošiti malo više od predviđenog.
2. Pronađite ispravan zaslon
Jedan od glavnih razloga zašto biste trebali znati model svog prijenosnog računala je kako biste bili sigurni da kupujete ispravan zamjenski zaslon. Iako brojne tvrtke nude komplete za popravak zaslona prijenosnog računala koji mogu olakšati postupak, ako naručite pogrešan zaslon, nećete moći izvršiti nikakve popravke. Ako imate poteškoća s određivanjem modela vašeg računala, možete posjetiti izbornik “Postavke” i pronaći serijski broj koji će vam pomoći u potrazi.
Srećom, pronalaženje pravog zaslona za vaš uređaj ne mora biti stresno. Često možete pronaći ono što tražite jednostavnim unosom broja modela prijenosnog računala u traku za pretraživanje online trgovaca. Možda ćete također htjeti uključiti pojam za pretraživanje “LCD” kako biste suzili izbor dodatne opreme koja je dostupna za vaše računalo. Zasloni bi većinom trebali imati prilično razumnu cijenu, a možda ćete čak moći kupiti neke za oko 50 Eura, iako to ovisi o vrsti računala koje imate.
Neki prodavači mogu koristiti drugi oblik identifikacije za model vašeg prijenosnog računala, pa prije kupnje dobro provjerite jeste li odabrali pravu opciju. Gotovo sve informacije koje su vam potrebne trebale bi biti prikazane na popisu prodavača. Opet, odvojite vrijeme da usporedite specifikacije svog uređaja sa zaslonom koji kupujete, a također provjerite odgovara li videokabel na stražnjoj strani vašeg zaslona onome što dobavljač prikazuje na mreži. U većini slučajeva prilično je lako znati je li dostupan pravi zaslon.
3. Nabavite prave alate i otvorite zaslon
Ovo nije opsežan vodič za sva računala, ali bi trebao pokriti osnove za većinu modela.
Trebat će vam nekoliko alata kako biste pravilno instalirali svoj novi zaslon. Ovi alati mogu napravitite zabrinuti zbog popravka dodirnog zaslona prijenosnog računala, može biti kompliciranije riješiti ovaj problem bez stručne pomoći. Ovi su zasloni dizajnirani imajući na umu čimbenike kao što je osjetljivost, pa je dobra ideja pozvati stručnjaka da ga pregleda, čak i ako to znači potrošiti malo više od predviđenog.
Ovi alati mogu napraviti. Čista, ravna površina na kojoj možete raditi
Nož za otvaranje ili sličan predmet za uklanjanje okvira zaslona
Magnetski Phillips odvijač
Pribadača ili igla za skidanje okvira
Mala posuda za držanje vijaka
Ljepilo ili traka za pričvršćivanje novog LCD-a na okvir prijenosnog računala
Kompleti za popravak zaslona također su dostupni za određene modele, tako da se može isplatiti istražiti svoju vrstu računala i vidjeti jesu li dostupni. Ovi setovi vam pružaju sve što vam je potrebno unaprijed kako biste mogli krenuti na posao i ne brinuti o nedostatku osnovnog alata. Naravno, predmeti u vašem domu mogu funkcionirati jednako dobro, a pritom vam uštedjeti malo novca.
Nakon što ste sastavili alate koji su vam potrebni za zamjenu zaslona, možete krenuti s popravkom uređaja. Položite zatvoreno prijenosno računalo na ravnu površinu koju ste odabrali i držite alat u blizini.
UKLONITE IZVORE NAPAJANJA
Najprije isključite prijenosno računalo i provjerite je li isključeno iz izvora napajanja kako biste izbjegli rizik od strujnog udara. Nakon toga pomaže i uklanjanje baterije kako biste izbjegli druge probleme.Nakon što to učinite, trebali biste prepoznati naljepnice koje pokrivaju vijke na okviru zaslona. Obično ih možete pronaći pri dnu zaslona gdje bi se nalazile šarke kada je zaslon otvoren. Trebala bi biti dva.
PAŽLJIVO UKLONITE NALJEPNICE I VIJKE
Zatim ćete morati upotrijebiti iglu za uklanjanje naljepnica koje se nalaze na okviru kako ih ne biste oštetili. Morat ćete ih upotrijebiti kasnije, nakon što vaš zaslon bude pravilno instaliran, stoga pazite da se ne izgube i da ih pohranite s ljepljivom stranom okrenutom prema gore kako biste ih mogli ponovno upotrijebiti. Stavite ih na sigurno mjesto tako da ih je lako pronaći kada budete išli pričvrstiti svoj novi zaslon.
Zatim ćete htjeti s pomoću odvijača ukloniti vijke koji su sada vidljivi. Možda ćete imati poteškoća ovisno o tome koliko su čvrsto bili zavrnuti tijekom proizvodnje. Uglavnom, ako je vaš stari zaslon prilično dobro poravnat, ne bi trebao biti problem ukloniti vijke. Stavite ih u posudu da ne izgubite.
UKLONITE OKVIR
Sada je vrijeme da nježno uklonite okvir. Budite pažljivi kada uklanjate okvir starog zaslona jer ćete ga morati ponovno instalirati nakon što zamijenite zaslon. Korištenjem nožića za kit ili drugog ravnog predmeta, trebali biste moći odvojiti zaslon od kućišta prijenosnog računala.
Možda će trebati malo truda da se potpuno ukloni. I nemojte se uznemiriti ako čujete pucanje plastike – to je otpuštanje plastičnih jezičaca koji drže vaš zaslon na kućištu. Ako imate problema s uklanjanjem starog zaslona, vijci na dnu možda nisu dovoljno olabavljeni, stoga stanite i olabavite ih još malo prije ponovnog pokušaja.
Također možete naići na problem zaglavljivanja zaslona na šarkama. Nježnim mrdanjem obično ga možete osloboditi iz kućišta.
4. Uklonite LCD
Jedan od težih dijelova zamjene zaslona prijenosnog računala bit će uklanjanje LCD-a. Najprije provjerite je li okvir potpuno isključen kako biste mogli nesmetano pristupiti LCD zaslonu. Bit će pričvršćen za metalni okvir laptopa, a morat ćete ga skinuti s lijeve i desne strane.
Bit će još dva vijka koja treba otpustiti u gornjim uglovima prije nego što zaslon budete mogli lagano podići od metalnog okvira. Vjerojatno ćete pronaći još nekoliko vijaka koji pričvršćuju LCD sa strane, a njih će također trebati odvrnuti. U nekim je slučajevima umjesto toga možda korištena traka za teške uvjete rada.
ISKLJUČITE KONEKTORE KABELA
Nakon što uklonite privitke, vaš zaslon sada bi trebao ležati na vašoj tipkovnici. Može biti mali izazov provjeriti ima li dovoljno prostora između LCD-a i metalnog okvira, ali trebali biste biti nježni kako ne biste uništili video kabel koji ide od stražnjeg dijela zaslona do tijela prijenosnog računala. Ako je ovo oštećeno, trebat će vam pomoć stručnjaka da ga popravite.
Sada je vrijeme da odspojite kabel s LCD-a. Konektore obično možete pronaći u sredini, iako se alternativno mogu nalaziti na dnu zaslona. Vjerojatno je ljepilo korišteno za spajanje to dvoje, pa ćete morati nježno odvojiti jedno od drugog. Možda postoji i neka vrpca koju treba ukloniti, ali općenito bi trebalo biti prilično jednostavno odspojiti LCD s video konektora. Postavite ga negdje dalje od alata.
5. Umetnite novi zaslon
Dok uklanjate zaslon, trebali biste moći locirati gdje će ići vaš novi. Stavite ga licem prema dolje unutar okvira tako da savršeno pristaje. Nakon toga možete ponovno spojiti video konektor tako da bude postavljen točno tamo gdje je bio prethodni LCD. Uvjerite se da je što je više moguće poravnat, a zatim ga pričvrstite trakom ili ljepilom.
PONOVNO PRIČVRSTITE OKVIR
Kada to učinite, provjerite jesu li stranice sigurno pričvršćene. Ponovno umetnite vijke sa strane i na vrhu ili ponovno pričvrstite traku koja je korištena da sve drži zajedno. Nakon što je sve lijepo stegnuto, možete vratiti okvir. Poravnajte ga tako da pravilno sjedne u kućište zaslona i da se ne može lako olabaviti.

Ukoliko Vam sesve ovo čini teškim ili kompliciranim, posjetite nas ili nam se javite, zamjenit ćemo vaš ekran u najkraćem vremenskom roku.

Video zamjene pogledajte na you tube  ili you tube

Pogledajte na našem web shopu raspoložive ekrane više modela

Ili posjetite link