Što učiniti kad Vaš laptop prestane raditi?

Hlađenje laptopa

Koliko Vam se puta dogodilo da ste sve pripremili, i trebate krenuti s radom i laptop Vam se ne želi upaliti? Ili pak, koliko ste puta sve napisali, uspjeli spremiti na laptopu i sve što trebate jest kliknuti Print. I ne ide… Da, tu nastaje ogromno razočarenje, ali ne brinite, u sljedećim retcima saznajte kako brzo odgonetnuti što je problem na vašem uređaju, i kako to još brže riješiti!
Najčešći problemi pri kvaru laptopa su sljedeći:

1. Laptop samostalno prestaje sa radom/isključuje se

Kada se ovo dogodi, prvi alarm i prva stvar koju trebate pogledati i provjeriti je Vaša baterija laptopa. Zašto? Zato što svi neograničeno pune, uključuju, isključuju svoj laptop iz punjača, ne računajući da to može biti štetno. Nekad prije, dok ste baterije samostalno mogli izvaditi iz laptopa, trebali ste prije prvog punjenja baterije tu istu bateriju isprazniti do kraja. Odnosno, ne stavljati bateriju na punjač dok god laptop može raditi isključivo i samo uz bateriju. Nakon toga, kada se baterija laptopa potpuno isprazni, stavite svoj laptop na punjač i uključite u struju i pričekajte s isključenjem iz struje dok god baterija laptopa nije u potpunosti napunjena. Ovakav način punjenja bi bilo dobro uvijek prakticirati, i praktički samo ovako puniti bateriju laptopa, dakle koristiti ju dok god je na životu i onda ju napuniti do kraja, do 100%. Ako već zbog raznih oblika poslova i sastanaka niste u mogućnosti to uvijek činiti, potrudite se ovako puniti bateriju bar jednom na mjesec. Ovo sve savršeno funkcionira ako još uvijek imate neku stariju bateriju na laptopu. No, danas, kada se u laptope stavljaju litij-ionske baterije, ovakvu praksu treba malo modificirati. Tako danas, Vašu bateriju idealno čuvate kada je konstantno između 30% i 80% napunjenosti. Što znači, kada Vam baterija dođe do 30% napunjenosti, potrebno ju je staviti na punjač i puniti dok ne dođe do 80%. Onda ju iskopčati i ponovno staviti na punjač kada Vam bude na 30%.
Ako ste pak osoba koja ima laptop, ali Vam taj isti laptop služi samo kao zamjena za desktop i karakteristika laptopa kao prijenosnoga računala Vam nije najbitnija na svijetu, onda možete laptop i stalno držati na punjaču. Naravno, ovaj savjet bi bilo najbolje koristiti kod odvojivih starijih baterija, te ju onda u potpunosti izvaditi van iz laptopa te koristiti samo na principu punjača, stalno ukopčanu u struju. Nešto više o litij-ionskoj bateriji možete pročitati i na poveznici: https://support.microsoft.com
Također, bitno je za znati, koliko god pazili i čuvali svoju bateriju i laptop, isti imaju vijek trajanja i gube svoje karakteristike nakon određenog vremena, pa će biti potrebno i moguće i zamijeniti bateriju na Vašem laptopu. A ako Vam kontakt punjača ne radi, a ne možete brzo stići do određenog servisa, možete iskušati i sljedeći savjet: https://www.youtube.com. Ukoliko Vam ni ovaj savjet ne pomaže, ili jednostavno želite dugotrajno rješenje, tada se možete obratititi ekipi Alfabet Inkubatora za pomoć svakoga radnoga dana od 8:00 do 17:00.
Možete se javiti na:
e-mail: alfabet@alfabet.hr ili info@alfabet.hr
broj mobitela: 095 7249 996
broj telefona: 01/3310 845 ili 01/3310 926
web mjesto: https://alfabet.hr
ili doći osobno na adresu Ante Topić Mimare 11a, 10 090 Zagreb.
Druga stvar koja uzrokuje gašenje/nepaljenje laptopa je toplina. Toplina ne samo da uništava bateriju i onemogućuje i ugrožava njeno punjenje i najbolji performans, toplina uništava i sam laptop. Ono što svaki laptop proizvodi, posebno ako ga često i dugo koristitite, jest toplina. Pa tako laptopi s boljim i većim karakteristikama proizvode više topline. Tako biste svoj laptop pri dugotrajnijem korištenju trebali držati na povišenom i prozračnom stolu, ili s vremena na vrijeme promijeniti mjesto rada, izdići ga na određeni stalak, pri čemu će laptop moći disati. A ono što nikako i ni u kojem slučaju ne smijete raditi, jest držati laptop na tkanini, poput deke, jastuka… Zašto? Zato što baš onda laptop uopće ne diše! Kako to laptop diše? Svaki laptop u sebi ima ugrađen hladnjak u obliku ventilatora koji služi za rashlađivanje računala pri korištenju. I hladnjaci se ponekad trebaju preventivno očistiti. Kako, pročitajte na blogu  ili posjetite Alfabet Inkubator i potražite neku od sljedećih usluga po odličnim cijenama:
preuzimanje i povrat uređaja korisniku (cijela RH) – 45,00 kn
(naplaćuje se samo ukoliko stranka odustane od popravka)
instalacija operativnog sustava i programskih paketa – 250,00 kn
sat rada servisera 175,00 kn (vrijeme rada na uređaju se mjeri u minutama
(npr. 1 h 20 min))
dijagnostika uređaja – 35,00 kn
reparacija komponente uređaja s uključenim radnim satima, rezervnim dijelovima i potrebnim materijalom te backup – 550,00 kn
Također, ako laptop preko noći držite upaljenim jer ste ostavili da Vam određeni program izvrti svoj posao dok Vi spavate, a ekran Vam je sklopljen, može doći do oštećenja ekrana. Ipak, ovo se rjeđe događa, i to kod laptopa koji se stvarno jaaako pregrijavaju, ali valja znati i pripaziti na to.
Isto tako, valja pripaziti i na tekućinu koju pijemo, ostavljamo ili jednostavno radimo pored iste uz laptop. Iako mnogi ljudi znaju imati laptope s opcijom vodootpornim tipkovnicama, to ne znači da je Vaša tipkovnica doista otporna na vodu. Ako i jest, Vaše kućište, disk i srce laptopa mogu doći u kontakt s tekućinom najsitnijim prolazima. Laptop se može sam prosušiti, ako je riječ o manjim količinama isključivo vode. No, ukoliko se radi o drugim vrstama tekućina poput kave, ipak biste ga trebali odnijeti na servis na posebno otvaranje i čišćenje. Odličan savjet Vama u slučaju prolijevanja tekućine po laptopu jest da ga brzo isključite, ugasite i okrenete laptop kako bi tekućina iscurila. Više savjeta o tome što učini ako prolijete kavu po laptopu možete pronaći na poveznici: https://tockanai.hr

2. Ne rade određeni gumbi na tipkovnici

Ako Vam se ovo bar jednom dogodilo, onda znate da to i nije tako nemoguće. Ovaj se problem javlja kod svih uređaja s tipkama. Posebno kod laptopa. Kako provjeriti koja tipka ne radi ili krivo upisuje znak – lako! Jednostavno vidite na svojem ekranu koju tipku (slovo/broj) stišćete, a što Vam se prikazuje, odnosno, u ovom slučaju ne prikazuje. Prvo provjerite je li Vam tipkovnica čista, očistite ju suhom krpom ili minimalno vlažnom maramicom. Ukoliko ni to ne rješava Vaš problem, tada svoj laptop odnesite kod određenog servisera da Vam zamijeni tipkovnicu ili samo jednu određenu tipku. Ili napravi nešto od sljedećih usluga. A što sve pri servisu laptopa i prijenosnih sustava nudi Alfabet Inkubator, pogledajte u ponudi niže:
instalacija/reinstalacija operativnog sustava
čišćenja virusa, spyware-a, malware-a i antivirusna zaštita
čišćenje od prašine i prljavštine, zamjena termalne paste
reparacija matičnih ploča, grafičkih kartica (VGA) na BGA nivou
reparacija tekućinom zalivenih matičnih ploča
reparacija nesipravnih grafika (VGA) i grafičkih memorija (VRAM)
reparacija matičnih ploča bez napajanja
zamjena matične ploče
zamjena procesora
zamjena DC konektora napajanja , USB konektora
zamjena – popravak RAM memorije i tvrdih diskova – HARD DISC (SATA, SSD)
zamjena i popravak LED ekrana, panela
zamjena LCD ekrana
zamjena stakla na iMAC, MacBook Pro računalima
zamjena tipkovnice
zamjena i popravak kućišta

3. Laptop radi, ali se ne pali
Baterija Vam je napunjena, gumb za uključivanje radi, tipkovnica je u redu, ali se laptop i dalje ne pali? Tada je najčešći problem u matičnoj ploči. Vi tu ne možete ništa, ali zato Vaš serviser može. I to je jedna od usluga koju nudi Alfabet Inkubator. Ovlašteni serviser Vam može popraviti problem ili pak zamijeniti matičnu ploču. Naravno, ako želite ponovno koristiti svoj laptop. Također, uzroke nepaljenja računala možete pogledati i na poveznici: https://pcchip.hr