Produlji život, koristi pravilno

Popraviti printer kako

I ti možeš spasiti svoj printer! Otkrij kako… 😎

 

Printeri se danas kupuju sve više, zbog čega su dolasci na popravke sve češći. Strah svakog kupca i vlasnika printera je da će ga morati nositi na servis i biti bez njega kada mu najviše treba i zato smo odlučili podijeliti par korisnih savjeta kako bi printer koji imaš bio što dulje ispravan i na svom mjestu. Iako se dijelovi troše, kvarljivost je najčešća mana jeftinih printera koji nisu sposobni nositi se s kapacitetom rada koji im zadamo i izrađeni su od dijelova slabije kvalitete. U slučaju da dođe do kvara, s našim servisom nećeš morati dugo čekati na rješenje, jer uz servis printera vršimo i servis laptopa pa u kratkom roku možeš imati uređaje kao nove! No, kada je uzrok kvara printera neispravno održavanje, nije li jednostavnije početi brinuti o printeru na pravi način?

Uz svaki printer dolaze upute za korištenje ili upute za uporabu, taj bunt papira koji nitko ne čita – a trebao bi – jer svaki printer ima svoj idealan način održavanja. Set za održavanje prva je pomoć printera koja omogućuje da se uvijek vrati u život. Jednako kao što čistimo ekran laptopa, potrebno je održavati printer urednim i bez prašine, a većina uputa upozorava da za vanjsko čišćenje printera ne treba koristiti mokre krpe ili tekućinu, već samo blago navlažene krpe ili maramice za čišćenje. S druge strane, prašinu iz unutrašnjosti najbolje je očistiti usisavačem, ali pri tom treba odabrati usisivač koji nema preveliku usisnu snagu.

Prije nego kreneš u čišćenje, svakako budi na oprezu i isključi printer s napajanja!

Jedan od najčešćih problema koji se pojavljuje je prljava ili začepljena glava pisača. Izdvojili smo video u kojem možeš vidjeti kako ju je moguće očistiti na HP-ovim printerima, a za druge proizvođače možeš potražiti i različita uputstva za čišćenje na njihovim službenim stranicama, poput Canona ili Epsona. U svakom slučaju budi na oprezu da odložiš glavu printera u plastičnu posudu na namakanje, jer je najmanja vjerojatnost da ćeš tako oštetiti mlaznice i dobro osuši glavu pisača prije vraćanja u printer. Za više informacija o toj temi provjeri drugi članak na našem blogu.

Više nego održavanje pojedinih dijelova važno je prvo usvojiti osnove upotrebe:

  1. Stavi printer na pravo mjesto! Pisač treba stajati na ravnoj površini, daleko od izvora vatre i vode, i poželjno na temperaturi između 15°C i 30°C. Pri tom pazi da ostaje dovoljno mjesta između printera i drugih površina ili predmeta, kako bi zrak mogao cirkulirati, te da nije na mjestu na kojem se izuzetno skuplja prašina, jer će se zavući u printer i spriječiti ispravan rad.
  2. Koristi odgovarajuću tintu ili toner! Ako ti je kupovina originalne tinte ili tonera preskupa, uloži u printer koji može raditi sa zamjenskom tintom ili tonerom, poput Lexmark CX 317dn printera koji možeš pronaći u našem webshopu. Također pazi da redovno mijenjaš tintu ili toner i po mogućnosti prije no što se potpuno potroši.
  3. Koristi pravi papir za ispis! Postoje brojne vrste papira koji se mogu upotrijebiti za printanje, uporaba podržanog papira spriječit će stvaranje štete na pisaču i zaglavljivanje papira prilikom ispisa. (Pogledaj kako možeš riješiti problem zaglavljenog papira na HP-ovom printeru.)
  4. Ne koristi printer više od preporučenog! Svaki printer ima maksimalni ulazni kapacitet papira i brzinu kopiranja (kao i brzinu skeniranja), ne očekuj od njega više nego što može dati. Ako ti je 5 ispisanih stranica u minuti taman, lako ćeš naći printer poput HP-ovog printera Desk jet 2720 MFP, ali ako tražiš nešto brže, pogledaj Canon image Runner 1133iF koji ima brzinu ispisa do 33 str. u min, ili moćni HP LaserJet MFP M527m F2A80A koji printa do čak 45 str. u min. Za sve druge mogućnosti posjeti naš webshop jer je izbor velik i možeš odabrati točno ono što ti treba.
  5. Ažuriraj software! Update sustava važan je kako bi printer uvijek radio najbolje. Većina printera danas ima sustave koji će ga skoro pa održavati umjesto tebe, važno je samo da se povremeno sjetiš uključiti programe, odnosno alate za održavanje i provjeriti kako tvoj printer stoji sa zdravljem.
  6. Ako printer nećeš koristiti, isključi ga s napajanja tako što ćeš prvo isključiti uređaj klikom na tipku On/Off, pa ga isključiti s dovoda struje; zatim ga prekrij zaštitnom koja će spriječiti ulazak prašine u printer.

Ukoliko se na tvom printeru pojavi kvar za koji sumnjaš da ga možeš riješiti, umjesto da se mučiš i bacaš vrijeme, kontaktiraj nas i mi ćemo ga za čas popraviti umjesto tebe!

Uz to što servisiramo printere, vršimo servis HP laptopa, servis Acer laptopa, popravak prijenosnika i sve drugo što ti zatreba.

I dok razmišljaš o održavanju pisača, zapamti ono što je najvažnije – odaberi printer prema onome što ti treba i uvijek će ispravno raditi! Posjeti naš webshop i pronađi printer koji je baš za tebe.