USB memorija – više od pohrane

Popravak HP laptopa

U samo par koraka otkrij tajnu, čije ćeš znanje uvijek primjenjivati! 🧐

Kada kažemo USB stick, što je najčešće korištena sintagma za ono što se zapravo zove USB memorija, prvo na što pomislimo je prostor za pohranu. Na USB memoriju često pohranjujemo različite dokumente i fotografije ili zvučne i video zapise, no čim se malo više počneš služiti računalom shvatiš da postoji još toliko puno vrsta datoteka koje se mogu pohraniti, poput ISO datoteke.

Recimo da kupiš neki operacijski sustav, poput Windowsa, i želiš ga pohraniti negdje na sigurno za slučaj da ti laptop upadne u more kada odeš na godišnji i prestane raditi. Nećemo dovoditi u pitanje kako bi se to moglo dogoditi, ali sigurno te zanima zašto bi netko pohranjivao Windows u obliku slike diska sustava, dakle ISO datoteke, kada jednostavno može otići na internet i pronaći isto na odgovarajućoj internetskoj stranici, znamo da je kupljena licenca svakako prenosiva bez ikakvog sredstva za pohranu. No, što ako kupiš novi laptop koji nema instaliran operativni sustav, a nemaš ni CD medij na kojem je pohranjen? U tom slučaju sigurno nećeš moći pristupiti internetu, a bez odgovarajuće pohrane s koje ćeš instalirati operacijski sustav teško ćeš od računala imati ikakve koristi. E, zato ti treba bootabilna USB memorija!

ŠTO TO BOOTABILAN UOPĆE ZNAČI?

Pojednostavljeno rečeno, bootabilna USB memorija znači da je USB stick koji imaš podešen tako da se na njega mogu pohraniti one datoteke koje su bootabilne – odnosno koje služe za pokretanje računala ili nekog određenog programa. Na bootabilan USB, dakle USB za pokretanje, mogu se pohraniti datoteke za instalaciju pojedinih programa, što znači da CD medij i DVD više nisu jedino sredstvo za tu namjenu.

Prednost USB memorije u odnosu na CD i DVD je veća praktičnost, jer je manji i slabije lomljiv zbog čega je izdržljiviji, a ujedno doseže iznimno veći kapacitet pohrane – što znači više sadržaja na samo jednom mjestu za pohranu. Dakle, umjesto da preuzimaš igricu ili program koji ti treba za posao svaki put kada promijeniš uređaj, jednostavno pohrani datoteke za instalaciju na USB memoriju i instaliraj program na novi uređaj puno brže.

Kako možeš znati je li tvoja USB memorija već bootabilna?

PRVI NAČIN (uz pomoć alata Disk Managment)

 1. U tražilicu računala upiši: disk manager.
 2. Izbacio se prijedlog alata Create and format hard disk partition (hrv. Stvaranje i formiranje particije na tvrdom disku), stavi pokazivač miša na to i klikni lijevi klik.
 3. U novootvorenom prozoru možeš vidjeti popis volumena, odnosno diskova. Stavi pokazivač miša na USB memoriju koju želiš učiniti bootabilnom i klikni desni klik.
 4. Klikni Properties (hrv. Svojstva).
 5. U novom prozoru koji je otvoren odaberi karticu Hardware (hrv. Hardver).
 6. Na prikazanom popisu klikni na USB memoriju čiju bootabilnost želiš provjeriti, zatim klikni na tipku Properties (hrv. Svojstva) na donjem desnom dnu prozora.
 7. U novootvorenom prozoru odaberi karticu Volumes (hrv. Jedinice).
 8. Ako ne vidiš nikakve informacije, klikni na tipku Populate (hrv. Popuni) u donjem lijevom kutu prozora.
 9. Sada obrati pažnju na redak u kojem piše Partition style (hrv. Stil particije). Ako u nastavku retka piše Master Boot Record (MBR) (hrv. Glavni zapis za učitavanje) ili GUID Partition Table (GBT) znači da je USB bootabilan. Također mogu biti vidljivi redci u kojima piše unallocated space (hrv. neodjeljeni prostor) ili reserved space (hrv. rezervirani prostor).

DRUGI NAČIN (uz pomoć Command Prompta)

 1. U tražilicu računala upiši CMD (kratica za eng. Command Prompt, na hrv. Naredbeni redak). Stavi pokazivač miša na aplikaciju i klikni desni klik, a zatim klikni na Run as administrator (hrv. Pokreni kao administrator).
 2. Upiši: disk part. Klikni enter.
 3. Upiši: list disk. Klikni enter.
 4. Pojavio se popis diskova, USB memorija često će biti onaj disk s većim rednim brojem, npr. Disk 1 ili Disk 2.
 5. Ako u stupcu s evidentiranim dostupnim prostorom za pohranu (stupac pod imenom Free) piše 0 B ili mala vrijednost u MB znači da je USB memorija vjerojatno bootabilna. Također je moguće da u stupcu Status piše No Media.

Kako učiniti USB memoriju bootabilnom?

NAPOMENA:

Prije nego što započneš s procesom izrade USB-a za pokretanje, sve datoteke koje imaš na USB memoriji prebaci na sigurno, jer će USB memoriju biti potrebno očistiti od datoteka kako bi se mogla učiniti bootabilnom.

Također spoji USB memoriju na računalo kako bi proces izrade bootabilnog USB-a mogao započeti.

PRVI NAČIN (trebat će ti samo USB memorija i tvoje računalo)

 1. U tražilicu računala upiši CMD (kratica za eng. Command Prompt, na hrv. Naredbeni redak). Stavi pokazivač miša na aplikaciju i klikni desni klik, a zatim klikni na Run as administrator (hrv. Pokreni kao administrator).
 2. Upiši: disk part. Klikni tipku enter.
 3. Upiši: list disk. Klikni tipku enter.
 4. Upiši: select disk x (zamijeni x brojem diska koji želiš učiniti bootabilnim, najčešće će to biti disk koji ima najveći broj). Klikni tipku enter.
 5. Upiši: clean. Klikni tipku enter.
 6. Upiši: create partition primary. Klikni tipku enter.
 7. Upiši: select partition 1. Klikni tipku enter.
 8. Upiši: format fs=ntfs quick (vrijedi za računala čiji je način pokretanja BIOS. Ako želiš učiniti USB bootabilan za način pokretanja UEFI, upiši: format fs=fat32 quick. Klikni tipku enter.
 9. Upiši: active. Klikni tipku enter.
 10. Upiši: exit, i klikni tipku enter da izađeš iz naredbe.
 11. Upiši: exit, i klikni tipku enter da izađeš iz Command Prompta.

DRUGI NAČIN (trebat će ti besplatan program koji možeš preuzeti za minutu)

 1. Preuzmi program Rufus s linka, bez plaćanja i registracije: http://rufus.ie/hr/.
 2. Provjeri način pokretanja (eng. Boot Mode) svog računala. U tražilicu računala upiši System Information (hrv. Informacije o sustavu).
 3. U prozoru koji se otvorio vidiš popis specifikacija. Potraži redak u kojem piše BIOS Mode (hrv. BIOS način) i pogledaj što piše u nastavku reda.
 4. Ako pod BIOS načinom rada piše Legacy (hrv. Naslijeđeni), znači da je način pokretanja tvog računala BIOS, a ako piše UEFI, znači da je način pokretanja tvog računala UEFI.
 5. Vrati se na Rufus program. Ispod pojma Device (hrv. Uređaj) trebalo bi biti navedeno ime tvoje USB memorije jer Rufus automatski prepoznaje aktivnu USB memoriju. Ukoliko Rufus nije prepoznao tvoju USB memoriju, klikni na izbornik i odaberi je ručno.
 6. Ispod teksta Boot selection (hrv. Izvor podizanja) piše Disk or ISO image (Please select). Desno od toga nalazi se tekst SELECT (hrv. ODABERI). Klikni na SELECT (hrv. ODABERI).
 7. Otvorio se novi prozor. Odaberi ISO datoteku sa svog računala koju želiš pohraniti na USB memoriju i klikni OK.
 8. Pripazi da Target System (hrv. Ciljani sustav) odgovara postavkama tvog računala (pogledaj korake 1-4).
 9. Rufus će sve druge postavke podesiti automatski kako ti najbolje odgovaraju. Ti samo klikni START (hrv. ZAPOČNI) i pričekaj da se stvaranje ISO slike na USB memoriju dovrši.
 10. To je to! Tvoj USB je sada bootabilan.

Posjeti naš webshop i odaberi USB memoriju! A ako voliš vintage stil pohrane, nudimo i raznolik izbor CD medija. Spremi se za svaku priliku!