Original ili ne?

Cijene boja za printanje

Kopija može nadmašiti original 😲! S

Ako imaš printer ili ga planiraš kupiti, vjerojatno se suočavaš s beskrajnim izborom tinta i tonera i pitaš se: Trebam li kupiti originalnu tintu ili toner za svoj printer ili mogu uzeti zamjensku? Danas gotovo svaki printer podržava zamjenske tonere, iako je bilo situacija kada su proizvođači printera, i ti isti proizvođači tonera, podesili software printera tako da radi isključivo s originalnim tintama ili tonerima. No, s obzirom da su takve situacije sve rjeđe, jedna je prednost zamjenskih tinti i tonera posebno uočljiva pri kupovini – razlika u cijeni.

Prije svega važno je naglasiti što čini originalne tinte i tonere drugačije od zamjenskih. Originalne tinte i toneri (na eng. skraćeno OEM) proizvodi su tvrtki koje su ujedno proizvođači printera, dakle firma koja napravi printer ujedno napravi tintu ili toner za njega i zato su oboje iste marke i takoreći, namijenjeni jedan za drugog. Preciznije rečeno, kada HP izradi printer i plasira ga na tržište, HP napravi i toner koji je namijenjen tom printeru. S druge strane, zamjenske tinte i toneri proizvodi su nekih trećih tvrtki koje po uzoru na original, naprave svoju verziju tinte ili tonera, tako da bude kompatibilna s printerom za koji ga rade, ali ne bude sastavom identična originalnoj tinti ili toneru.

Zamjenske tinte i toneri često su jeftiniji od originalnih, i to sa znatnom razlikom u cijeni koja nekad doseže i preko 70% niže brojke, ali zato takve boje ne jamče istu kvalitetu, već ona mogu biti lošije – ali iznenađujuće i bolje!

Na internetu se može naći puno informacija, kao i kada tražimo zašto nas boli glava, i ne znači da je svaki negativan prijedlog točan. Naravno da će uvijek biti onih tinti i tonera koji će u svom originalnom izdanju dati više nego zamjenska verzija, pa se tako javljaju i zagovornici originala, ali treba imati na umu da nisu sve zamjenske verzije jednako kvalitetne. Nekada će zamjenske tinte i toneri biti rađeni od boljih materijala, dok će u drugim slučajevima biti korišteni lošiji zbog čega boja neće biti jednakog intenziteta i trajanja. Ali sušenje tinte nikada se ne može pripisati kvaliteti, već isključivo skladištenju, što treba imati na umu kada se čitaju recenzije i komentari na zamjenske tinte. Također je moguće pronaći primjere gdje je vidljivo da zamjenska tinta uspješno konkurira originalu, s gotovo jednakim ili čak kvalitetnijim performansom.

U našem webshopu možeš pronaći pažljivo birane i kvalitetne zamjenske tonere i tinte, koji odgovaraju HP, Samsung, Kyocera, Canon, Epson i brojnim drugim printerima, a koji će ti omogućiti više ispisa za manju cijenu, i to u izvrsnoj kvaliteti fotografija i dokumenata.

Ne moraš se bojati da će zamjenska tinta ili toner strgati tvoj printer jer je proizvođačima u cilju da sve radi kako treba, a čak i ako se nešto dogodi pisaču dok je pod jamstvom, gotovo je nikakva vjerojatnost da ćeš zbog zamjenskih tinti ili tonera ostati bez popravka printera. Ukoliko ti baš sada treba popravak, osim što kod nas možeš shoppingirati, možeš i servisirati printer ili računalo, stoga nemoj da strgani uređaj dugo čeka kada ga brzo možeš opet koristiti – ne korištenje printera jedan je od načina na koji ga možeš pokvariti!

U slučaju da ti printer treba jako hitno, nudimo i uslugu najma printera s kojom možeš profitirati više nego što očekuješ.

No, da se vratimo na prvotno pitanje – uloži u kvalitetan printer. Nemoj kupiti neku najjeftiniju plastiku jer će ona teško dugo izdržati i s originalnim tonerima ili tintama, a najčešće su printeri koji ne podržavaju zamjenske tinte i tonere baš ti koji su najjeftiniji. S kvalitetnim printerom biraj one tinte ili tonere koji najviše odgovaraju tvojim potrebama, ako ćeš ispisivati najviše dokumente, onda ti intenzitet boje neće predstavljati veliku važnost, ali ako planiraš printati slike, biraj one zamjenske tinte i tonere koji su bolje kvalitete.

Nastavi pratiti najaktualnije teme na našem blogu i ne propusti jedinstvene ponude koje te čekaju u našoj trgovini!