Servis matičnih ploča na laptopima

Servis laptopa

Korisnici prijenosnih računala sigurno su se susretali s kvarovima na svojim ljubimcima od gašenja, pregrijavanja, smrzavanja slike, a o sporosti rada samog prijenosnika da i ne govorimo.
U ovoj temi se nećemo baviti svim kvarovima ili nastalim štetama jer je to manje-više  nebitno, a i sama ta tema bi oduzela naziv ovog teksta kao bloga, već bi mogla ponijeti naziv Sveto pismo kvarova od 2. stoljeća prije Krista!
Kolege iz našeg servisa laptopa zaprimaju mnogo kvarova uzrokovanih neispravnim matičnim pločama
koje s prašinom i vlagom nemaju dodirne točke, iako postoji povezanost i jednog i drugog, ali kao neizravnog i vremenski nagrizajućih uzročnika. Inače kad čujete matična ploča, probajte shvatiti taj element kao cijelinu hardverskog skeleta na kojem se nalazi velik broj čipova, kondenzatora, otpornika, tiristora i ost. elektr. elemenata kojima prolazi napon različite snage i jakosti a na toj ploči svakako imaju mozak upravljanja čipovi kao matice procesa. Iz gore navedenih elemenata organizacijski je stvorena arhitektura upravljanja. Upravljanje slikom (grafička kartica), zvukom(zvučna kartica), internetom (mrežna kartica) itd… Podosta elemenata koji su procesne i hijerarhijske naravi, ali nama manje bitni. Servis laptopa Alfabet inkubatora ovaj put se usmjerava na BGA čipove kao jednih od elemenata matične ploče. BGA čipovi su integrirani i u procesore, ali se nalaze zasebno na matičnim pločama. BGA čipovi imaju i po 1000 kontakata s pločom i dovoljno je da jedan ili više spojeva nema komunikaciju s pločom da bi nastao kvar gubitka slike, zvuka ili da se događaju smrzavanja slike te tada stižete u naš servis laptopa Alfabet. Proces popravka čipova zovemo Reballing. To je postupak zamjene postojećih kuglica koje rade kontakt između čipa i matične ploče. Svaki BGA čip ispod sebe ima lemne kuglice, koje vremenom pucaju usred procesa grijanja i hlađenja matične ploče. U rijetkim slučajevima sam BGA čip strada, jer je za njegovo kvarenje potrebna velika temperatura, što bi opet dovelo do paljenja samog laptopa.
BGA čip često nadrlja uslijed nestručnog pokušaja da se sam čip zalemi, u servisu koji nije osposobljen za takve poslove. Uzrokom visokih temperatura i mnogobrojnih temperaturnih procesa (hlađenje/skupljanje te grijanje/širenje) dolazi do zamora materijala, mikroskopskih pukotina koje uzrokuju gubitak kontakta i pucanja lema. U ovoj temi ćemo se usredotočiti na 3 načina popravka BGA čipa koje uživaju nazive popravak ili reparacija matične ploče. Servis prijenosnih računala Alfabet vrši popravak na sva tri načina.

Servis računala zagreb

Prvi je Reflow ploče – tim načinom se BGA element izlaže temperaturnom šoku i tako se privremeno popravlja. Ovaj način izbjegavamo jer je pouzdanost otklona kvarova vrlo niska, iz naroda zvano „ popravak ploče u prečnici“ gdje alata i nekog znanja nema isto tako sugeriramo strankama da ne želimo tako raditi jer ne možemo i jamčiti ispravnost komponenti. Pogledajte video.
Drugi način je Reball tj. popravak ploče na način odlemljivanja BGA elemenata i čišćenje od ostataka lema te vraćanja BGA komponente na ploču. Ovaj postupak je podosta učinkovitiji od prvog Reflow i gdje je potrebno znanje i oprema. Reballing je delikatan posao. Najčešće se koriste kuglice veličine 0.5-0.6mm čiji broj po čipu nekad prelazi i broj od 300-500 kontakata. Ovaj pedantan posao ipak zahtjeva smirenost i preciznost servisera. Video ovoga načina možete pogledati ovdje na linku.
I zadnji, treći način je zamjena BGA čipa, ovo je najsigurniji i najdugovječniji popravak ploče laptopa i po nama najkvalitetniji servis laptopa tj ploče na njemu. Reballing BGA čipa može se raditi jednom, možda dva puta. Samo odlemljivanja i lemljenje čipa se tada radi 4 puta što može napraviti blagu deformaciju čipa, te se on tada ne može više zalemiti na ploču. Dragi moji, zaključak je: ne bacajte laptope u otpad jer vjerujemo da niti ne završe na smeću, već ih donesite u Alfabetov servis prijenosnih računala jer se više-manje sve da i isplati popraviti. Cijenik popravaka i servisa možete vidjeti na našem linku.Uslugu zamjene čipa  izvodimo po cijeni od 600,00 kn+ elementi. Do iduće teme, ostanite nam zdravi i veseli!